Регион

О-де-Франс. Рубе
Музей-Бассейн La Piscine

О-де-Франс. Рубе. Музей-Бассейн La Piscine

Архитектурное бюро: Atelier Jean-Paul Philippon, Ingérop Bureau d’études, pilotage 2018 Egis Bâtiment Nord

Дата: 2001 - 2018

Клиент: Ville de Roubaix

Площадь: 3 000 m2 (2018), 6 350 m2 (2001)

Бюджет: Коммерческая тайна

Программа: Выставочные залы для постоянных и временных экспозиций современной скульптуры, мастерская Бушара, группа Рубе, общественные молодежные мастерские

Команда: Atelier Jean-Paul Philippon, Ingérop Bureau d’études

Поделиться
в соцсетях
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on vk
VK

Сегодня это один из самых популярных музеев Франции с коллекцией скульптур Бушара, Майоля и Джакометти.

В 2018 году к музею было пристроено дополнительное крыло. Руководил всеми работами архитектор Жан-Поль Филиппон, который принимал участие в создании музея Орсе. Переоборудуя бассейн в музей, архитектор сохранил не только плавательную дорожку, но и роскошные витражи. В бывших душевых кабинах теперь располагаются произведения искусства. Бассейн создавался как место оздоровления, открытое для всех горожан. Музей унаследовал его миссию: обеспечить доступ к культуре для всех категорий граждан.

In 2011, the City decided the enlargement of the museum. The program was to integrate a restitution of the Atelier Bouchard (a sculptor’s studio) and the development of the sculpture collections in continuation of those presented in the basin area.

A large space had to be dedicated to the “history of Roubaix” with a panorama of the Town Hall square.  The spaces for the “Groupe of Roubaix” would be enlarged. Also needed more rooms for the children’s activities, renovation of the staff’s  cloak room, new ateliers for the museum. The museum and its neighborhood form a great central square (the piscine) with kinds of thongs heading for peripheric streets : it constitutes the seeds of the extension project. On the North side, exhibition rooms and the Atelier Bouchard; on the West side, the Groupe de Roubaix, like a “wink” on the rue des Champs, the ateliers in the former college Sévigné. The composition has been designed to extend the museum with soberness and a prior claim to the presentation of the works:  Atelier Bouchard oriented towards the North, a high gallery under a curved canopy, facades made of bricks, architectonic concrete and corrugated sidings.  Wandering freely in the museum proposes a succession of thematic groups — such as the monument, working, universal exhibitions, private order, portrait – offering  many surprises and , we hope, preparing  the visitor’s pleasure.

В главном зале музея города Рубе изящные скульптуры располагаются вдоль дорожки бассейна – напоминание об изначальной функции этого здания. Выстроенный в 1932 году, «самый красивый бассейн Франции» был подарком мэрии жителям города, многие из которых в то время не имели ванных комнат. В бассейне в стиле ар-деко можно было не только проплыть стометровку, но и отдохнуть в хаммаме и сделать маникюр. Когда в 1985 году бассейн закрылся из-за износа конструкций, было принято решение не сносить всем полюбившееся место, а переоборудовать его в музей.

Roubaix’ swimming pool (“La Piscine”) was built in 1932 by the architect Alfred Baert. 

Inspired by the compositions of convents, and in a byzantine art deco style, he designed a building in several parts : the water basin, the bathes, the restaurant. Following up a tradition of benevolence, the City of Roubaix decided in 1994 to settle in the no longer used swimming pool its collections of fine arts and decorative arts, which are linked to its famous textile industry of times past. The purpose : to create a “solidary museum”. In order to get more space, the City joined an industrial wasteland to the site. In the field of architectural reconversion, to transform a swimming pool into a museum was unprecedented. A set of choices defined the syntax of the project : to enter through a party wall against the light by continuing the monumental axis of a school – the ENSAIT -, transversal to the avenue Jean Lebas ;  to keep the spaciousness of the basin by preserving the presence of the water and installing pontoons and open it to potential new uses ; to complete the organic composition of the building with extensions ; to weave and organize plenty of possible ways giving great freedom to the visitors and a great flexibility of uses to the curator. The public success of the place with the inhabitants (who often had learned to swim there), the amateurs and the tourists called for a new extension.

Какая именно услуга или информация вас интересует?